EN JULSAGA

av Bror Rosquist


I storskogen ha det bestämts att man åter skulle ha en stor julfest, den förra de hade för en del år sedan hade blivit så kul att de ville göra om det igen fast denna gången skulle de bjuda in invånarna från skogarna i de närmaste sju häradena. Det skulle bli en riktigt stor fest. Till och med den mäktiga regnbågen med sin förföriska glans var inbjuden.

Gammeltrollet kallade till sig alla vindarna för att blåsa in riktigt bra med snö, där kom Nordanvinden och Västanvinden och blåste allt vad de orkade. Till slut var Gammeltrollet nöjd, det såg vitt och fint ut med all snö som vindarna blåst ihop i stora drivor. Gammeltrollet hade också kallat till sig alla småtroll och gnyn som skulle se till att det pyntades fint i hela skogen. Småtrollen hade ansvar för att det byggdes en stor dansbana och gnyn eller gnytten som de också kallades, skulle sätta upp julpynt. Trolle från snårskogen fick stå vid grytorna, det var hans ansvar. Det tyckte Trolle var ett bra förslag för med sin enorma aptit kunde han i smyg alltid norpa sig en bit då och då.

Under granriset slumrar en liten My en liten stund hon hade blivit trött efter allt stök med att hänga upp glittriga girlanger i alla granar så hon hade uppsökt John Blund. När lilla My vaknade skulle hon med hjälp av alla små larver som gömde sig i mossan tillverka hundratals tomteluvor av renlav, luvorna skulle sedan doppas i en stor gryta med lingonsyllt så de blev vackert röda. Granngådens ladugårdskatt Carl Oscar, som nu blivit till åren kommen hade med hjälp av småkatterna klätt skogens största gran med de bästa sardiner de kunde hitta. Och skogsnymfen Lovisa svängde sitt trollespö så det blev lite mer glitter över både skogens alla träd och över all snön. Alverna och älvorna hade också bjudits in, de skulle ta med sig två säckar stjärnglitter att strö över Gråberget där gammeltrollet bodde så berget blev extra festlig.

Så kom då Julafton, runt granen dansades och festades sedan julenatten lång medan den övervintrande lärkan drillade på en munter julesång. Stjärnorna uppe på himmelen sände ner lite av sin glans över alla granar och tallar i hela skogen, till och med de små enebuskarna fick lite stärneglans. Oj! Titta där det fastnade visst lite på Pelle cirkusapas svans.

Trollemor Mahtilda tog sig en så vild svängom så hon tappade sin särk men vad gjorde väl det hon var ändå nöjd och glad, hon hade totalt glömt bort sin uchslia värk. Efter att ha dansat och festat i dagarna tre hade alla blivit så trötta att de somnat.

Pelle cirkusapa hängde i svansen i en stor tall och sov, ladugårdskatten Carl Oskar och alla småkatterna hade efter att de ätit upp alla sardinerna krupit ner i mossan hos den lilla My och somnat. Trolle från snårskogen hade somnat mätt och glad vid sina grytor medan gammeltrollet hade krupit ihop i en bergsskreva, där låg han och snarkade så det dånade i hela skogen och sju mil runtom. De små gnytten kunde man se utspridda lite här och var i hela skogen. Det var bara småtrollen som fortfarande var vakna och tog sig en sista dans. Och John Blund hade stuckit i väg till en annan saga.

Trollemor Mahtilda då var blev hon av? Nej men titta där då, ligger hon inte i den största av grytorna och snarkar, nåja all maten var ju ändå uppäten så det gjorde inget att hon låg där.


MITT JULEHUS

INDEX