VELKOMMEN TIL MITT JULEHUS

Så går det mot jul igjen og som alltid når denne høytiden nærmer seg dukker mange minner frem fra min barndoms jul og fyller meg med glede, men også med vemod.... vemod når jeg tenker på de som ikke lenger er blandt oss, glede over alle de gode minnene jeg har fra den tiden! Og jeg tenker på de jeg kjenner som er syke og har det vondt, på de som er ensomme og alene...ser hvor mye jeg selv har å være takknemlig for!

Jeg vokste opp på bondegård. Vi var en stor søskenflokk, 3 søstre og 4 brødre og det var alltid masse liv og røre hos oss. Førjulstiden var hektisk og forventningsfull, både store og små var med på juleforberedelsene! Jeg synes enda jeg kan føle den gode, travle førjulsstemningen på gården, både ute og inne - i fjøs og stall, for dyrene skulle også ha ekstra godt stell i julen. Julenek ble satt opp til småfuglene og juletre ble hentet hjem!

På julaften morgen når vi våknet sto julegrana ferdig pyntet i stua, glitrende - vakker, med levende lys og hjemmelaget julepynt! I vedovnen brant det lystig, og alt var lunt og godt. Det luktet jul i hele huset!
Mormor feiret som regel julen sammen med oss og da var vi 10 stykker samlet rundt julebordet. Når kirkeklokkene ringte julen inn sto vi ute på trappa og lyttet.. og følte høytidsstemningen i hjertene våre.
Julemiddagen spiste vi mellom klokka fem og seks, etter at pappa var ferdig med fjøsstellet. Så kom julenissen på besøk, og under treet var det en stor haug med julegaver, men det jeg husker best er den store kassen med appelsiner og røde epler som pappa alltid pleide kjøpe inn til jul... frukt var ikke hverdagskost hos oss på den tiden..., senere på kvelden ble det satt frem julekaker, hjemmelaget julegodter og alt som hører julaften til.. og fra radion kunne vi lytte til vakker julemusikk. Før sengetid måtte vi ta en tur ut i fjøset og stallen igjen for å se at alle dyrene hadde det bra! I romjulen ble det mange juleselskaper sammen med besteforeldre, tanter og onkler og gode venner.

Dette var bare noen lyse, glade minner fra en tid for lenge siden....som jeg ønsket å skrive ned...og dele med dere... Julen er jo en tid for tradisjoner og for meg er det viktig å ta vare på noen av juletradisjonene fra mitt barndomshjem, prøve å føre dem videre til mine egne barn og barnebarn.Når november måned nærmer seg slutten setter vi i gang med juleforberedelsene, det skal vaskes og pusses, alt skal skinne. Så skal det bakes, minst sju sorter skal det være. Smultringer, krumkaker, goro, lefser, julebrød, krydderkaker m.m... Hjemmelaget julepålegg må vi også ha. Sylte, leverpostei, sursild, kryddersild, gravlaks, spekelaks og mere til.

1. søndag i advent blir adventstjerna hengt opp, og ved middagsbordet tenner vi levende lys og leser adventsdiktet...

Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede.
Det står og skinner for seg selv, og oss som er til stede.
Så tenner vi et lys i kveld, vi tenner det for glede.

Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede.
De står og skinner for seg selv, og oss som er til stede.
Så tenner vi to lys i kveld, to lys for håp og glede.

Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede.
De står og skinner for seg selv, og oss som er til stede.
Så tenner vi tre lys i kveld, for lengsel, håp og glede.

Så tenner vi fire lys i kveld, for tro, lengsel, håp og glede.
De står og skinner for seg selv, og oss som er til stede.
Så tenner vi fire lys i kveld, for tro, lengsel, håp og glede.


- Inger Hagerup -Dette vakre lille diktet skrev min datter til meg da hun var 10 år. Jeg er veldig glad i
det og har satt det i ramme. Hvert år henter jeg det frem og det får henge oppe hele adventstiden!


ADVENT

I advent skal vi bake kake,
vaske, vente, ha det fint.
Og når vi skal lyset tenne,
når det så skal stå og brenne,
skal vi tenke gode tanker,
høre alle hjerter banker.
Advent det er fint!

- Line -Det har blitt tradisjon å samle familien på lille julaften til julegrøt og spekemat! Det er en hyggelig skikk som vi har hatt i mange år, julenek er satt opp til småfuglene, og det er pyntet ferdig både ute og inne. Det lukter jul i huset og alt er klart til å ta imot den store julehøytiden. Julaften tilbringer vi hjemme sammen med barn og barnebarn. Vi spiser middag kl.17 etter å ha hørt kirkeklokkene ringe julen inn. Så kan vi slappe av og la julefreden senke seg!Det lyser i stille grender av tindrande ljos i kveld,
og tusende barnehender mot himmelen ljosa held.

Og glade med song dei helsar sin broder i himmelhall,
som kom og vart heimsens frelsar som barn i en vesal stall.

Der låg han med høy til pute og gret på si ringe seng,
men englane song der ute på Betlehems aude eng.

Der song dei for fyrste gongen ved natt over Davids by,
den evige himmelsongen som alltid er ung og ny.GJESTEBOK
Index