GJÆRBAKST


Ingers rugbrød

1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts salt
9 dl hvetekli/kruskakli
1,8 l lunkent vann, helst 37 grader
(evt. 1 l søt eller sur skummet
melk + 8 dl vann)
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner

Fremgangsmåte:

Tre brød i 2-liters former eller fire brød i 1,5-liters former. Brødene bør fryses, og oppbevares i kjøleskapet ettersom du bruker av dem, da de kan mugne om de ligger for lenge i romtemperatur. Bland alt det tørre, løs opp gjæren i litt av væsken og arbeid alle ingrediensene godt sammen, enten i kjøkkenmaskin eller for hånd. Deigen blir veldig løs, men den skal være slik. Den kan IKKE eltes på bordet. Hev deigen i underkant av en time i bakebollen.Slå luften ut av deigen og la den heve en gang til i bollen, ca. en halv time. Slå luften ut av deigen igjen og spa/hell deigen i smurte former og sett deretter brødene inn i varm ovn på 220 grader på over- og undervarme, eller 200 grader på varmluft. Brødene skal stekes i en time. Brødene er litt fuktige inni, og de henger på kniven når du skjærer i dem, men slik skal de være. Når du har et fuktig brød, klarer du deg med mindre pålegg. Dette brødet er skikkelig fibersterkt, og faktisk godt!Brytebrød

2 ts tørrgjær evt. 15 g fersk gjær
2 1/2 dl melk
60 g smeltet smør
2 ss sukker
2 vispede egg
560 g hvetemel
2 ts salt

Hell gjæren i 1 dl av melken og la blandingen stå i 5 minutter før du rører om. Resten av melken varmes opp sammen med smøret og sukkeret i en kjele. Sett kjelen til avkjøling og visp inn eggene.

Bland mel og salt i bakebollen, lag en grop i midten og hell i gjærblandingen/væsken. Rør inn melet og kna deigen til den er glatt og elastisk enten for hånd (ca. 10 min.) eller med maskin. Deigen må ikke være for fast. Legg deigen i en smurt bolle og dekk med et kjøkkenhåndkle. Hev til dobbel størrelse ca. 1 - 1 1/2 time. Slå deigen sammen og la den hvile i 10 min.

Del deigen i 19 like emner og form til runde, glatte boller. Smør en kakeform ca. 24 cm i diameter med smeltet smør. Sett 12 boller i en ring ytterst, 6 boller innenfor og 1 bolle i midten. Dekk formen med et kjøkkenhåndkle og etterhev til dobbel størrelse ca. 45 min.

Pensle rundtstykkene med en blanding av 1 eggeplomme + 1 ss melk og strø dem med sesam og/eller valmuefrø.
Stek i forvarmet ovn, 200 grader ca. 45 min. til de er gylne.

Deilige til suppe eller med ost og syltetøy!
Olivenbrød (1 langpanne)

Antall porsjoner: 1

25 g gjær
2 ss grovt salt (knust)
8 dl lunkent vann
ca. 800 g hvetemel
3 ss olivenolje
litt frisk rosmarin

Fremgangsmåte: Rør gjær og salt ut i lunkent vann i en stor bakebolle. Rør inn mel til en ganske bløt deig. La deigen stå og heve i 2-4 timer. Dekk til bakebollen med et klede. Dekk en langpanne med bakepapir. Pensle papiret med olivenolje. Hell deigen på langpannen og fordel deigen forsiktig utover. Trykk små topper med rosmarin ned i deigen og dryss over med knust, grovt salt. Stek brødet ved 250 °C i ca. 20 minutter. Pensle med olivenolje og stek ytterligere 5 minutter. Avkjøl brødet på rist. Del brødet i gode biter og server til kylling, gjerne med en god tomatsalat ved siden av.

Olivenbrød smaker også godt sammen med grillmat.Bakern's Grovbrød

Dette er en stor oppskrift på brød bakt i steinovn, gir ca. 12 brød.
(fikk oppskriften da jeg gikk på et kurs for å lære å bake brød på "gammeldags" vis)


Salt: 3 ss
Gjær: 2 pk. a 50 gram
Hvetemel: 2 kg (økologisk)
Rugmel: 2 kg (økologisk)
Havregryn: 200 gram (bløtlegges i 1/2 liter vann)
Ruggrøpp: 1 kg (bløtlegges i 1 lite vann)
Skummet kulturmelk: 2 liter ca. 37 grader
Smør: 200 gram (eller soyaolje)

Eltetid: ca. 10 minutter
Liggetid: 3 timer (støytes 2 ganger)
Brødemner: 700 gram (ca. 12 stk)
Etterhev: 30 - 40 minutter med plast over

Ovn: 250 grader 30 - 40 minutter
Samisk brød (globjørn)

1 l vann
2 dl mørk sirup
100 g gjær
100 g smør
1 ts salt
2 kg hvetemel

Fremgangsmåte:

1 porsjon gir ca 15 kaker

Varm opp væsken til kroppstemperatur, rør ut gjæren i litt av væsken og tilsett sirup og smeltet smør. Bland til slutt inn melet og saltet og la deigen stå og heve i en times tid. Kjevle eller klapp ut 12-15 kaker (ca. 1 cm tykke) og la dem heve på en plate etter at du har prikket dem tett med en gaffel. Stek kakene ved 250 °C til de er gyllenbrune og la dem avkjøles i et bakeklede. Kan også stekes på takke!

Oppskriften fant jeg i boken "Samisk mat og kultur" skrevet av Ardis Kaspersen.


Oppskrifter
Tilbake
Back