Jeg begynte å rosemale i januar 1984. Dette er en hobby jeg er svært glad i! Jeg maler helst i telemarkstil, og bruker for det meste jordfarver.Til grunningsarbeidet bruker jeg Fenomix eller Lady, halvblank eller silkematt. Jeg maler 2-3 strøk, og pusser med fint sandpapir mellom strøkene. Det er viktig at det jeg skal male på er av god kvalitet, treverket skal være glatt og fint pusset når jeg anskaffer det, slik at jeg kan sette igang å male uten å bruke masse tid på å sparkle og pusse ekstra. Jeg liker godt å male på mørk bunn; svart, hallinggrønn og mesnablå, men bygderød og bondeblå er også gode farger.

Det er viktig å ha gode pensler, og det er mange typer å velge mellom, både mårhårpensler og syntetiske pensler. Raphael Martre (mårhår) er veldig god å rosemale med, fin spenst i busten. Habico (fine acryl) er også en god og sterk pensel som egner seg godt til rosemaling. Raphael krotepensel nr.2 og 4 er fin å krote (pynte) med. Jeg maler med Rembrandt kunstnerfarver. De er forholdsvis dyre, men av veldig god kvalitet, og drøye i bruk.

Når arbeidet er ferdig kan det lakkeres. Jeg synes egentlig det blir mer glød i rosemalinga dersom den ikke lakkeres, men bruksgjenstander og større ting som kister, skap og kubbestoler bør lakkeres eller gnis inn med olje, Jeg bruker kokt linolje som malemiddel, og renser også penslene godt i linolje før jeg vasker dem grundig med zalo og varmt vann. Terpentin eller whitespirit får busten på penslene til å sprike, så det unngår jeg å bruke. Tilslutt setter jeg dem inn med vaselin så de holder seg myke og fine. Penslene må oppbevares liggende eller stående med busten opp, f.eks. i et høyt glass.

Det er viktig å ha god utlufting (avtrekk) når en sitter og maler. Jeg setter alltid lokk på malemiddelflaskene,for de avgir ganske mye lukt som kan være skadelig hvis den innåndes.

Som sagt så er rosemalinga først og fremst en hobby som jeg trives med, og opp gjennom årene har jeg rosemalt utallige gjenstander; boller, fat, kister, tiner, skap og mange andre ting . Mange gaver til venner og kjente har det blitt. Jeg har også deltatt på julemesser og salgsutstillinger rundt omkring. Det er veldig trivelig at også andre kan få glede av det jeg lager. På de neste sidene kan dere se bilder av endel av det jeg har malt.


Next